Onze hulpverlening

Over GrandCare

Menu Sluiten
Onze hulpverlening

Werken als ambulant begeleider

Het werk van een ambulant begeleider is veel gevarieerder dan veel mensen denken

Femke werkt sinds twee jaar als ambulant begeleider bij GrandCare. Ze krijgt vooral energie van de afwisseling en diversiteit in werkzaamheden. Ook is de praktijk, in positief opzicht, heel anders dan de voorstelling die zij van dit beroep had.

Wilde je altijd al in de hulpverlening werken?
“Vroeger wilde ik graag met kinderen werken. Ik heb de opleiding voor pedagogisch werk (mbo-niveau 4) gevolgd en heb uiteindelijk 25 jaar in de kinderopvang gewerkt. Door rugklachten werd het werk op een gegeven moment lichamelijk te zwaar. Toen ben ik gaan nadenken over mijn toekomst. Ik werd zowel privé als in werk geconfronteerd met problematiek rondom jongeren en besloot daar meer mee te gaan doen. Daarna startte ik mijn bedrijf in mindfulness voor kinderen en jongeren.”

Femke vervolgt: “Ondanks dat ik plezier in mijn werk had, bleef het toch kriebelen. Ik wilde meer uitdaging, diepgang en afwisseling. Echt in gesprek gaan met mensen en meer hulp bieden. Mijn eigen ervaringen inzetten om anderen te helpen. Via een contactpersoon zag ik de vacature bij GrandCare en heb ik meteen gesolliciteerd.”

Waaruit bestaat jouw werk?
“In mijn werk als ambulant begeleider bied ik brede praktische ondersteuning bij verschillende hulpvragen en problematiek. Dit kan binnen een gezin zijn, maar ook bij alleenstaanden, ouderen of jongeren. De hulpverlening kan over opvoedvragen gaan, uit (licht) huishoudelijke ondersteuning bestaan of uit het onderhouden van contact met diverse instanties, zoals gemeenten, Jeugdbescherming, wijkteams, consultatiebureau en scholen. Ik had eerlijk gezegd van tevoren een heel ander beeld van het beroep, maar het is zoveel veelzijdiger dan ik had verwacht. Voor mij is dit de perfecte combinatie.”

 

‘De meeste voldoening haal ik uit verbinding krijgen met een cliënt en samen stappen zetten’

 

Hoe ziet een dag op het werk er bij jou uit?
“Een dag kan bestaan uit het wegbrengen van kinderen naar de opvang of school om ouders te ontlasten, omdat dat bijvoorbeeld wegens fysieke problemen niet haalbaar is. Of door cliënten een luisterend oor te bieden. Ik ondersteun gezinnen bij allerlei zaken rondom werk, studie en gezin. Ook bied ik begeleide omgang voor kinderen die uit huis zijn geplaatst of kinderen die beland zijn in een complexe situatie bij een scheiding van ouders. Dan onderhoud ik als dit nodig is ook nauw contact met de Jeugdbescherming.

Femke vervolgt: “Ook kinderen of (jong)volwassenen met autisme begeleid ik soms. Of ik haal mensen uit een sociaal isolement door een wandeling te maken of te onderzoeken of er initiatieven zijn, waardoor ze meer sociale contacten kunnen opdoen. Mensen die de taal niet machtig zijn kan ik ondersteunen en stimuleren om meer aansluiting te vinden bij buurtgenoten. Maar ook mensen met chronische pijn of mentale problemen kan ik helpen met het maken van een goede dagindeling. Of door het samen zoeken naar een passende vorm van dagbesteding. Eigenlijk is het te veel om op te noemen, elke dag is anders!”

Soms kom je misschien in situaties die ingewikkeld zijn. Hoe ga je daarmee om?
“Dat klopt, mijn functie bestaat ook uit signaleren: hoe gaat het met iemand, hoe lopen zaken binnen een gezin of hoe verloopt de ontwikkeling van een kind of jongere? Een hulpvraag kan soms beperkt zijn, terwijl er vaak achterliggende oorzaken zijn waar ook aan gewerkt moet worden, soms samen met andere hulpverleners. Je stelt van tevoren samen met de cliënt wel doelen waar je naartoe werkt. Deze doelen kunnen altijd bijgesteld worden en indien nodig kan er in overleg ook meer specialistische begeleiding ingezet worden.”

Wat vind je het leukste of meest waardevol aan jouw werk?
“Dat is een goede vraag! De meeste voldoening haal ik uit dat je écht verbinding krijgt met een cliënt en stappen kan zetten. Dat als je de deur hebt dichtgetrokken, dat je iets hebt betekent en dat je het verschil kan maken. Soms is dat het leuker maken van de dag, soms het ontlasten van cliënten en vooral het in de eigen kracht zetten van een cliënt. De meeste mensen kunnen meer dan ze zelf denken! Daarnaast haal ik energie uit de afwisseling en veelzijdigheid, elke dag is anders. Dit vraagt ook dat je flexibel denkt, dat moet wel bij je passen.”

Je werkt heel zelfstandig, hoe ervaar je dat?
“Ambulante hulpverlening is soms ook eenzaam, maar je hoeft het niet alleen te doen. Je kunt altijd collega’s of je manager opzoeken om mee te overleggen”, aldus Femke. “Ik heb ervaren dat daar ook ruimte voor is, als je die behoefte wel zelf aangeeft. Daarnaast hebben we via GrandCare regelmatig intervisie-bijeenkomsten. Daar wisselen we ervaringen uit en luisteren we naar elkaar. Is er iets aan de hand, kan je ook altijd in een van de groepsapps met collega’s terecht om te sparren over zaken.”

Femke

Wat zou je zeggen tegen potentiële collega’s over werken bij GrandCare, waarom moet je solliciteren?
“Bij GrandCare zijn we volop in ontwikkeling, er is veel werkervaring op te doen en ik heb een gevarieerd team collega’s. Ik vind het fijn dat ik ruimte krijg om mezelf te zijn. Uiteraard zijn er protocollen, maar je kunt echt je eigen denkwijze, visie en ervaringen inzetten om anderen te helpen! Daardoor kan je hulpverlening op maat bieden, passend bij de cliënt en passend bij jezelf. Eigenlijk heb je een soort eigen bedrijf, met de voordelen van het werken binnen een boeiende organisatie!”

Werken bij GrandCare

Past bovenstaande omschrijving ook bij jou? Ben jij op zoek naar een afwisselende baan waar je zelfstandig werkt en ruimte krijgt voor eigen inbreng? Bekijk dan onze vacatures en reageer! Wij kijken uit naar jouw reactie.